Alexine Tinnepad

Alexine Tinne


Alexandrine Tinne werd in 1835 in Den Haag geboren als kind van rijke ouders. Ze is bekend geworden door haar reizen naar het Midden Oosten en Afrika, die ze samen met haar moeder maakte. In de tijd waarin zij leefde was het ongebruikelijk voor vrouwen om dat te doen. Veel over die reizen is bekend door de brieven die beide dames schreven.

 

Hoewel het in de lijn der verwachtingen lag dat zij in de hoogste kringen in Den Haag een zeer comfortabel leven zou leiden, gaf zij deze welvaart op voor wat haar grote liefde was: reizen. Bij toeval kwam zij samen met haar moeder in 1862 in Alexandrië terecht. In het Midden-Oosten bezochten zij de piramides. Ze maakten kamelentochten door de woestijn en reisden over de Nijl. Pas na twee jaar kwamen ze weer terug in Nederland. Vier jaar later reisden ze opnieuw naar het Midden-Oosten. Tijdens die trip overleed haar moeder.

 

Alexine ging in 1869 verder reizen. Ze wilde de eerste Europese vrouw zijn die de Sahara overstak. Tijdens haar expedities nam ze honderden kamelen en honderden dragers mee. Die moesten voor het grootste deel geld, porseleinen servies, zilveren bestek en meubilair meesjouwen. Tijdens een tochtje naar een nomadenstam, werd ze door haar gidsen vermoord.


Een zeer informatief boek over haar:

https://wbooks.com/winkel/nederland/zuid-holland/fotograaf-alexine-tinne-haar-wereldbeeld/?mc_cid=fac1affe1d&mc_eid=03275c6743

De straten